02.07.2021.Zlatko Trobonjača

Trobonjača: U idućim tjednima očekujemo prevladavanje delta-soja i veći broj novoinficiranih

Istaknuo je i da oni koji su primili dvije doze cjepiva ne bi trebali strahovati od delta-soja, jer npr. dvije doze Pfizerova cjepiva štite od tog soja 90%.

Smatra da bi procijepljenost s obzirom na delta-soj, kako bismo se svi osjećali sigurnije, trebala iznositi i više od 80%, odnosno oko 85%.

Govoreći o procjepljivanju djece starije od 12 godina, kazao je da djeca dobro podnose cijepljenje i da ih treba cijepiti. Tvrdi da bi trebala ući u “fond kolektivne imunosti” kako bismo eliminirali epidemiju.

– Postoje podaci iz SAD-a i Izraela o pojavi miokarditisa pri cijepljenju Pfizerovim i Moderninim cjepivom.To je oko 50 slučajeva na milijun cijepljeni. To su blagi slučajevi gdje većina prolazi bez liječenja, a u malom broju slučajeva je bila potrebna liječnička intervencija. To nije razlog da se djeca ne cijepe. Korist koju mogu dobiti je daleko veća i daleko nadmašuje štetu koja može biti, istaknuo je.

Izvor: HRT

Sada imunolog Trobonjača diže prag nečega što zvuči kao kolektivni imunitet s 80 do 85 posto, ali ne govori čak ni o njemu nego „da bismo se svi osjećali sigurnije“. Tko zna na kojoj razini mu je sad prag kolektivnog imuniteta. To sve mora da je stručna procjena.

U potpunosti se okreće cijepljenju djece ignorirajući nuspojave. Podsjetimo se da je zagovarao čak i prirodnu imunost kod djece tvrdeći da lako prebolijevaju pa nema smisla cijepiti ih.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *